Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Drumul Vinului: Argeş-Prahova-Vrancea-R.Moldova

Drumul Vinului: Argeş-Prahova-Vrancea-R.Moldova

Un proiect al „Drumului vinului”, care porneşte din vestul României şi trece prin Arges -Prahova-Vrancea, orpinduse in Republica Moldova este discutat la Bucureşti, a declarat pentru ziarul „Prahova „Razvan Murgeanu- secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii.

Una dintre cele mai vechi ctitorii de cult de pe teritoriul judetului Prahova – Manastirea Varbila, din comuna Iordacheanu – va beneficia de fonduri europene pentru reabilitare. Contractul de finantare a fost semnat, ieri, Razvan Murgeanu- secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii - deplasandu‑se special pentru acest eveniment in judetul Prahova. Acest contract este primul parafat la nivelul Agentiei pentru Dezvoltare Sud Muntenia care vizeaza valorificarea monumentelor istorice de valoare nationala si universala prin Programul Operational Regional.

Valoarea totala a proiectului este de 8.214.351,04 lei, fondurile urmand sa fie folosite pentru efectuarea de lucrari de consolidare si de restaurare a bisericii parohiale si ale clopotnitei din complexul monahal. Lucrarile vor dura 48 de luni. Manastirea Varbila dateaza din anul 1520 si este una dintre institutiile de cult de pe teritoriul judetului, chiar si din tara, care nu s-a inchis niciodata, insusi vestitul voievod Mihai Viteazul pregatindu-si aici o parte din corpul sau de armata.

Aceasta finantare de la Uniunea Europeana sustine, dupa cum avea sa declare Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova „dorinta ca acest obiectiv sa fie unul dintre cele mai importante locuri de turism cultural si ecumenic din Prahova si nu numai.”

O dorinta care se va si pune in practica, ieri, Razvan Murgeanu anuntand ca ministerul pe care acesta il reprezinta a luat in calcul punerea in valoare si a unui traseu devenit celebru in judet - „Drumul vinului”. „Acest proiect se evalueaza deja la Bucuresti, a mentionat Murgeanu. Dorim ca acest drum sa porneasca din vestul tarii, sa treaca prin judetul Arges – prin Stefanesti, sa urmeze traseul drumului vinului deja stabilit aici in Prahova, dupa care sa ajunga la Pietroasele, apoi in zona viticola a Vrancei, intentia fiind ca acesta sa se opreasca in Republica Moldova. Sper ca acest proiect sa fie pus in practica, pentru ca, in opinia mea, Romania nu poate sa depaseasca efectele crizei decat daca se investeste major in infrastructura si in turism.”

www.ziarulprahova.ro